28/02/2024

Mørkt rugbrød

Vores mørke rugbrød er mild og saftigt, og er bagt på rug, ristet malt og egen surdej, som giver dets karakteristiske smag og mørke farve. Perfekt som pålægsbrød, smørrebrød eller andet.

Fremgangsmåde

Kerner

Bland kerner i en skål med vand og sæt dem i blød.

Surdej

Bland ingredienserne i en skål med løstsiddende låg og lad den stå ved stuetemperatur. Den resterende del af surdejen kan opbevares i køleskabet til næste gang.

Rugbrødsdej

Bland vand, gær, surdej, maltmel, salt, sirup og rugmel til rugbrødsdejen i en røreskål. Sigt væden fra de iblødsatte kerner, og bland dem i dejen. 

Når du ælter rugdejen, skal ingredienserne blandes til en ensartet dej. Rugdejen skal være fugtig og bages bedst i form.

Smør formen godt med smør, og fyld den to tredjedele op med dej. Glat overfladen og dæk formen til med plastikfilm eller et viskestykke for at forhindre udtørring.

Rugdejen skal hæve ca. 30-50% inden bagning, hvilket kan tage 2-6 timer afhængigt af surdejens aktivitet og rummets temperatur. Når dejen begynder at briste og danne små huller på overfladen, er den klar til at blive bagt.

Forvarm ovnen til 240° og bag brødet i 10 minutter, derefter skru ned til 180° og bag færdigt i ca. 45-50 minutter. Brug et digitaltermometer for at sikre, at brødet er bagt til perfektion, med en indre temperatur på 97°-98°. Undgå at overbage for at undgå en tør krumme.

Ingredienser

Surdej

  • 150 gram rugsurdej
  • 300 gram lunkent vand
  • 180 gram hvedemel

Kerner

  • 300 gram knækkede rugkerner
  • 170 gram græskarkerner
  • 500 gram koldt vand

Rugbrødsdej

  • 15 gram gær
  • 200 gram lunkent vand (37 grader ca.)
  • 400 gram surdej (lavet ovenover)
  • 200 gram rugmel
  • 200 gram maltmel
  • 2 spsk. maltsirup
  • 1 tsk. salt

Andre opskrifter

Er du blevet lækkersulten?

Alle opskrifterne du ser her er opskrifter på produkter som vi sælger i butikkerne. Så er du lækkersulten, men gider ikke at bage selv, så bestil det her istedet.

Bestil nu
cross