Kage til kaffen

Dansk samvær består ofte af kaffe og kage. Vi snakker om formiddags-, eftermiddags- og aftenskaffe, der ofte er akkompagneret af et skønt stykke kage. Læs vores blogindlæg, hvor vi kommer ind på, hvorfor kage og kaffe går godt sammen, inspiration til din næste kage til kaffen, samt hvor du kan købe lækre kager – og der kan vi allerede afsløre, at det kan du hos Bodenhoffs.

Se udvalget

Hvordan opstod kombinationen af kaffe og bagværk?

Vi skal tilbage i tiden – faktisk tilbage til slutningen af 1700-tallet. Kaffe har været kendt i Danmark siden 1665 og var blevet lige så populært som te – hvis ikke mere populært. Kaffe var også dyrt og derfor et tegn på social status, men fordi 75 % af den daværende danske befolkning bestod af fattige bønder, der ikke havde råd til den luksus, dæmmede kongen op for kaffeindtaget blandt den fattige befolkning. Skip så derefter til støbejernskomfurets opfindelse i 1830’erne, hvor det blev nemt for husmødre at bage boller og kager til kaffebordet. Dette udviklede sig til en mindre eksplosion af opskrifter i 1850’erne på bagværk, der klædte kaffebordet. Dette tiltalte bøndergårdene, som altid havde adgang til æg, mælk og smør. Det sønderjyske kaffebord kom til verden efter nederlaget i 1864, hvor dansksindede mødtes i forsamlingshusene til fællessang og foredrag, der blev akkompagneret af kaffebord med et overvældende opbud af hjemmebagte kager. Derefter hopper vi frem til 1900-tallet, hvor det ikoniske Madam Blå går i front som symbol på dansk kaffehygge, og lige siden da har kaffe med tilhørende kage fungeret som social lim i uformelle sammenhænge, som holder ved til dagen i dag. 

Hvilke kager fungerer til kaffe?

Symbiosen mellem kage og kaffe er ikke tilfældig. Kaffens komplekse smagsprofil – med alt fra bitre toner til en syrlig eller nøddeagtig undertone – bliver ofte afbalanceret af de søde, bløde noter fra kagen. Går vi videnskabeligt til værks, indeholder både kaffe og mange ingredienser, man typisk bruger i kage, den samme kemiske forbindelse methylxanthiner, som faktisk er til stede i store mængder i både kaffe og chokolade. Methylxanthiner har en opkvikkende effekt, så når man får det i to fødevarer, er det jo dobbelt så godt. 

Man skulle tro, at vi til spørgsmålet om, hvilke kage der fungerer til kaffe, derfor vil sige alle former for kager med chokolade i, men hvis vi skal være ærlige, så synes vi, at alle kager smager godt med kaffe til – om der er chokolade i eller ej. Vi går lidt mere i dybden med chokolade, men hvis du gerne vil prøve andre gode kager til kaffen, så læs endelig videre, da vi kommer med flere bud.

Chokoladekager, cheesecake og kaffe

Som nævnt er chokolade og kaffe et virkelig godt match. Foruden den kemiske sammensætning, deler de lignede dybe, intense smagsnoter, der balancerer hinanden. Prøv fx en mørk chokoladekage. Her vil den dybe kakaosmag spille godt sammen med en stærk, bitter kaffe som espresso. En chokoladebrownie med en cremet konsistens giver også en vidunderlig kontrast til en kop filterkaffe eller en latte. Kombinationen af chokolade og appelsin er også en fryd for smagsløgene. En appelsinmuffin med mørk chokolade tilfører en citrusagtig friskhed, som også bryder chokoladens fylde og samtidig fremhæver kaffens syrlige noter.

Grundet den cremede og runde smag fra flødeosten fungerer cheesecake også godt med kaffe til. Prøv en klassisk New York cheesecake med en sprød kiksebund og et fyld af flødeost. Eller eksperimentér med forskellige smagsvarianter som citron, hindbær eller lime for at tilføre ekstra smagsnuancer.

Småkager, frugt og kaffe

Småkager er også en populær ledsager til kaffen med god grund. De er nemme at spise og er tilstrækkelige søde nok til at skære gennem kaffens bitre smag. I Spanien dypper de deres churros i varm kakao, så hvorfor ikke prøve at gøre det samme her? Gør det med klassiske småkager som vaniljekranse, chocolate chip cookies eller sprøde biscotti. Især biscotti, med sin knasende tekstur og smag af mandler og tørret frugt, passer godt til en stærk sort kaffe.

Du kommer også langt med en simpel kage med friske frugter til kaffen. Æblekage er en klassiker. Kagens lette syrlighed og sødmen fra en kugle vaniljeis eller 38 % creme fraiche passer særdeles godt sammen til en bitter kop kaffe.

Til disse anledninger kan du servere kaffe og kage

Vi synes selv, at kaffe og kage er en social begivenhed i sig selv, men der er mange anledninger, hvor denne skønne kombination kan løfte stemningen. Fx er fødselsdage jo oplagte. Her kan du gå all-in med en overdådig lagkage, cupcakes eller gå saltet til værks med fødselsdagsboller. For boller med smør og marmelade er altså en traditionel favorit, der altid hitter, især når de serveres sammen med en god kop kaffe. Kommer veninderne på besøg om eftermiddagen – og har de en sød tand – er det også oplagt at servere en let kage som citronkage, muffins eller en frisk kage med bær – i vores blogs omkring forårs- og sommerkager kan du få inspiration i valg af kager fyldt med bær. Disse kager er ikke for tunge og passer perfekt til en hyggelig eftermiddag med god snak og latter. 

Du kan også bare kombinere de to hovedroller i en kage med kaffesmag. En klassisk tiramisu er et godt eksempel, hvor kaffens smag er central og balancerer den rige mascarponecreme og søde kiks. Du kan også prøve at tilføje kaffe til en klassisk chokoladekageopskrift. Et espressoshot i dejen giver chokoladekagen en intens smag og fremhæver chokoladen på en lækker måde. Eller prøv en kaffeglasur til en simpel sandkage – det tilføjer både smag og en flot farve, der passer perfekt til en kop sort kaffe.

Køb eller bag din kage til kaffen hos Bodenhoffs

Vi håber, at du føler dig inspireret til næsten omgang kaffe og kage – og til det kan du altid tage et kig i vores opskriftsunivers og se, om der er en spændende kage, du gerne vil prøve at bage. Du kan også overlade kagen til os. Vi har lækre kager til kaffen i alle vores bagerier i København og hvis du ønsker det ekstra bekvemt, kan du benytte dig af vores Click & Collect-service, hvor du nemt kan bestille din yndlingskage online og hente den, når det passer dig.

cross